Medewerkers Nedcar gaan opnieuw staken

 
Medewerkers van Nedcar gaan vanaf maandag 48 uur lang staken. De directie van VDL is niet ingegaan op het ultimatum van de vakbond voor een fatsoenlijk sociaal plan.
“De woede van de werknemers is bijzonder groot, de strijdvaardigheid is volop aanwezig”, stelt Ron Peters, bestuurder van FNV Metaal.
“De mensen hier zijn boos, heel boos”, zei CNV-onderhandelaar Jeroen Bruinsma. “Zelfs een ultimatum kreeg de directie niet aan tafel. Dan maar op deze manier.”
Deze staking van vakbonden FNV en CNV volgt op de wilde staking die woensdag 3 mei spontaan ontstond. Een poging van beide vakbonden om met de directie van VDL te praten, liep diezelfde dag op niets uit. Op het ulitmatum dat de vakbonden vervolgens stelden, reageerde de VDL-directie evenmin. “Het moederbedrijf van VDL Nedcar reageert op geen enkele oproep van de vakbonden. Het schoffeert daarmee hun eigen werknemers”, stelt Peters.
De bonden gaan ervan uit dat de werkgelegenheid bij de autofabriek in Born verdwijnt. Volgend jaar loopt het contract met BMW af en er is geen zicht op een nieuwe opdrachtgever. Daarmee zou een merendeel van het personeel hun baan verliezen. Als compensatie zouden ze een veel beter sociaal plan moeten krijgen, vinden de bonden. Maar de directie vindt hun eisen te ver gaan.
Bron ,L1