VIDEO: reacties vierde lichtjesstoet Sittard

Burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen heeft grote kritiek op de woensdag gehouden lichtjesstoet in zijn gemeente.

“We stellen vast dat afspraken niet zijn nagekomen. Wij vinden het niet verantwoord dat zo veel mensen zonder mondkapjes zo dicht bij elkaar hebben gestaan. Dat brengt, zeker voor ongevaccineerde deelnemers, risico’s met zich mee. Bovendien bestaat het risico dat het virus als gevolg van dit gedrag zich sneller kan verspreiden. Dit achten wij onverantwoord.”, schrijft Verheijen in een mail aan de redactie van BieOs.

Zo’n 1300 mensen hebben woensdag in Sittard meegelopen tijdens de vierde lichtjesstoet. Het vreedzame protest tegen de coronamaatregelen verliep probleemloos maar coronamaatregelen zoals 1,5 meter afstand en mondkapje dragen werden niet nageleefd.

De tocht vanaf de Odaparking via de binnenstad naar de markt duurde ongeveer één uur. Eenmaal op de markt aangekomen waren er aan aantal toespraken en werd er muziek gedraaid. Daarna vroeg de organisatie van de stoet om een vreedzaam vertrek. Daar werd gehoor aan gegeven en de markt stroomde op een rustige manier leeg.

Volgende week woensdag is er in Sittard weer een lichtjesstoet aangekondigd. Burgemeester Hans Verheijen gaat met de organisatie in gesprek en denkt na over een andere vorm of een eventueel verbod voor de aangekondigde vijfde protestbijeenkomst.

“De gang van zaken betreuren we ten zeerste. Dat maakt dat we ons gaan beraden of en in welke vorm een eventuele volgende editie kan plaatsvinden” zo besluit Verheijen zijn schriftelijke reactie.

Raadslid en organisator Sergio Klein reageerde donderdagmiddag op de tocht van woensdagavond. Op dat moment was de reactie van de burgemeester nog niet bekend. Vrijdag op Bie Os radio meer over de lichtjesstoet in het programma Forum op vrijdag.