Natuurfestival Geleen winnende idee

Verschillende leerlingen van groep 8 zijn de afgelopen maanden aan de slag gegaan met de vraag: “Wat zou jij in je omgeving doen als je kon toveren?” Samen hebben zij ideeën uitgewerkt en gepresenteerd aan de jury. Het winnende idee, een natuurfestival in Geleen, gaat de gemeente samen met de kinderen uitvoeren.

De inwoners van 2030

Onze gemeente heeft samen met onze inwoners een ambitieuze toekomstvisie opgesteld met een ideaalbeeld voor 2030. Wie zijn de mensen waarvan je hoopt dat ze in 2030 bewust kiezen om in Sittard-Geleen te blijven? Dat zijn de kinderen die nú in groep 8 zitten. Daarom hebben we hen gevraagd: “Wat zou je in jouw omgeving doen als je kon toveren?”.

Hoe gingen de leerlingen aan de slag?

De afgelopen 4 maanden heeft de talentengroep van de gemeente samengewerkt met basisschoolleerlingen van groep 8. We hebben leerlingen van vijf verschillende basisscholen in de gemeente gevraagd wat zij willen verbeteren aan de gemeente. Dit werd georganiseerd via zogenaamde ‘hackathons’. Een hackathon is een evenement waarin deelnemers in teamverband in korte tijd een probleemstuk proberen op te lossen. De kinderen gingen eerst alleen aan de slag om vervolgens in groepjes te komen tot ongeveer vijf ideeën per klas. Deze presenteerden ze aan een jury. Die jury bestond uit directieleden, wethouders en ambtenaren. Het winnende idee werd door de klas samen verder uitgewerkt en klaargestoomd voor de finale hackathon.

De finale

Het beste idee uit elke hackathon werd tijdens de finale door de kinderen gepresenteerd aan burgemeester Hans Verheijen, gemeentesecretaris John Heesen en Raymond Clement (bestuurder MIK-PIW). Tijdens de finale hebben de vijf basisscholen gestreden voor de ultieme hoofdprijs: uitvoering van het idee én (niet onbelangrijk) een trip naar de Efteling met de hele klas. Het natuurfestival in Geleen, bedacht door Basisschool De Driesprong, is de winnaar. Een combinatie van straattheater en aandacht voor natuur en duurzaamheid. Toch was de jury zo onder de indruk van alle ideeën dat niet alleen de winnaar maar ook alle andere deelnemende klassen naar de Efteling mogen! De komende tijd gaan de kinderen en de gemeente aan de slag met het duurzaamheidsfestival.