Nieuws uit EuregioToer Compact

Elke donderdagochtend om 11.30 uur zet Marcel Boreas in het programma EuregioToer Radio de belangrijkste euregionale nieuwsfeiten van de afgelopen week op een rij in de rubriek EuregioToer Compact. Het gaat daarbij om zaken die zich afspelen met betrekking tot natuur, cultuur, toerisme en historie.  

Het hing al een tijdje in de lucht en het hoge woord is er nu uit. Pretpark De Valkenier in Valkenburg aan de Geul is voltooid verleden tijd.  De attracties staan te koop en sommigen zijn zelfs al verkocht. Er werd al langere tijd aan de toekomstbestendigheid van De Valkenier getwijfeld, maar de overstromingen van deze zomer gaven het park de nekslag. Overigens blijven enkele attracties wel in Valkenburg achter. Deze verhuizen naar het nabijgelegen Sprookjesbos.

Na de overstromingen in juli is de Duitse stad Stolberg, vlakbij Aken een van de twaalf meest bedreigde culturele erfgoedsites in Europa. Dat is tenminste het oordeel van het aan de EU gelieerde “Europa-Nostra”-initiatief. Deze vereniging eist dat Stolberg wordt opgenomen in een financieringsprogramma. Europa-Nostra gelooft dat het wederopbouwplan kan dienen als blauwdruk voor andere historische steden in heel Europa. De overstroming vernietigde 220 van de in totaal 500 monumenten.

De oudste perstitel van België, La Gazette de Liège, verdwijnt na meer dan 180 jaar. Dat meldt de Waalse omroep RTBF. De krant was sinds 1967 onderdeel van La Libre Belgique, dat besloten heeft om de titels samen te voegen. De naam La Gazette de Liège werd gebruikt voor de lokale Luikse editie. De krant werd nog gedrukt in iets meer dan 3.500 exemplaren. De 5 betrokken journalisten blijven binnen dezelfde krantengroep werkzaam.

Het Nationaal Park Eifel telde vorig jaar meer dan een miljoen bezoekers. Het is het tweede jaar op rij dat het aantal gasten de grens van een miljoen overschrijdt. Het park schrijft de populariteit toe aan de contact- en reisbeperkingen tijdens de coronapandemie. Tegelijkertijd nam ook het aantal overtredingen toe. Vooral wandelaars die de paden verlaten, hondenbezitters die hun dieren niet aangelijnd houden en wildkamperen zijn een groot probleem.

 De Muziekacademie van de Duitstalige Gemeenschap in België organiseert in maart voor het eerst een euregionale muziekworkshop. Het project is bedoeld om samen muziek maken over de grenzen heen te promoten, en is gericht op musici uit de Euregio. Er wordt van de kandidaten wel de nodige voorkennis gevraagd. Het docententeam bestaat uit vier gerenommeerde musici en muziekdocenten. De inschrijvingen lopen tot 20 januari. Meer informatie op de website www.eu-music.eu.