Er komt een onderzoek naar de rechtmatigheid van de kap van het Sterrebos in Born. Dinsdag is hierover een motie van Tweede Kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) uit Geleen met grote meerderheid aangenomen.

In een tweet laat Wassenberg weten dat de resultaten van het onderzoek nog van pas kunnen komen voor de toekomst: “Was de kap van het 200 jaar oude Sterrebos in Limburg wel legaal? Mijn motie om dat te laten onderzoeken werd vandaag met grote meerderheid aangenomen. Het Sterrebos krijgen we niet terug, maar in de toekomst kan dit de natuur beter beschermen.”

In een reactie aan L1 licht Wassenberg zijn motie toe: “We krijgen het bos niet terug. Iets minder dan de helft staat er nog. Wat ik wil weten is of het broedende uilenpaar niet eerder moest worden opgemerkt. Als het niet legaal is, moet het resterende deel van het bos nog blijven staan. En moeten we zorgen dat er niet meer schade komt. De uitbreiding van de fabriek van Nedcar zal dan ergens anders moeten komen.”

Wassenberg vindt ook dat er meer naar de belangen van de natuur moet worden gekeken: “Dit is teveel een haastklus geweest.”

Wie het onderzoek gaat uitvoeren, is nog onbekend. Dat is aan de minister om dat uit te zetten. “Ik kan me ook voorstellen dat een universiteit dat gaat onderzoeken, met een of twee hoogleraren”, aldus Wassenberg. “Bij een volgende vergadering over het onderwerp zal ik vragen wat de voortgang is en wie het gaat onderzoeken.”