Ontwerp Huis aan de Markt gepresenteerd

De Sittard-Geleense architect Luuk van Wijlick heeft vrijdagmiddag 12 november zijn ontwerp voor het Huis aan de Markt in Sittard gepresenteerd.

Het ontwerp omvat een raadszaal, vergaderruimten, een ontmoetingsplein met flexwerkplekken, trouwlocatie en het Experience Center van Visit Zuid-Limburg. Er komen dertig nieuwe woningen die rondom een groene oase in de binnenstad gebouw kunnen worden.
Volgens de architect is er sprake van een complex programma van eisen waaraan voldaan moest worden. Hij heeft ervoor gekozen om de kelder van de oude V&D te behouden. Via een patio op de binnenplaats van het complex kunnen daar vergaderruimtes met daglicht worden gemaakt.

Deze binnenplaats is op verschillende manieren toegankelijk. Bijvoorbeeld via een onderdoorgang in de voorgevel van het Huis aan de Markt. Deze voorgevel heeft een groot balkon dat voor huldigingen of evenementen gebruikt kan worden. Kenmerkend in de voorgevel (met klok) is het hoogte-element, dat volgens de architect een knipoog naar het verleden is (en doet denken aan de hoogte van het oude stadhuis) en ook een spiegeling vormt van de Michielskerk die aan de overkant van het Huis aan de Markt ligt. Maar, zo gaf de architect aan, bij het ontwerpen van het Huis aan de Markt is nadrukkelijk besloten om geen kopie te maken van de bestaande gebouwen op de Markt.

Er is wel sprake van veel verticale elementen (o.a. de ramen), die ook in de andere gebouwen van de Markt terugkomen. De wisselende daklijn van het ontwerp, de dakkapellen in de dakgoot en de kleur van de gevel is eveneens afgestemd op de andere gebouwen op de Markt. Immers, het merendeel van de bestaande gebouwen is wit, lichtgrijs of lichtgeel.

Op de hoek van de Markt en de Plakstraat is ook gekozen voor een hoger deel, dat past bij het tegenoverliggende Kritzraedthuis (ook een hoog gebouw).

Aan de Plakstraat komt de ingang van de parkeergarage, die gebouwd wordt in het overig deel van de kelder. Bovenop de parkeergarage komt een grote vierseizoenentuin. Ook bovenop de raadszaal komt een daklandschap. Deze raadszaal, die via de onderdoorgang te bereiken is, krijgt een aparte ingang via de binnenplaats.

Het ontwerp van architect Luuk van Wijlick is tot en met woensdag 17 november te zien in de Expo-ruimte in het oude V&D-gebouw aan de Markt in Sittard. Zaterdag is deze van 10.00 tot 17.00 uur en op werkdagen van 12.00 tot 17.00 uur geopend. Zondag is de expo gesloten. Daarbij is de mogelijkheid om reacties te geven op het ontwerp. Deze reacties worden via de Adviescommissie Binnenstad meegenomen in het verdere proces om te komen tot het Huis aan de Markt. In dit stadium is immers nog sprake van een schetsontwerp dat de komende tijd verder wordt vervolmaakt en ingevuld.