Het Sittard-Geleense landschap nodigt met zijn groene velden, bossen en uitgestrekte heuvellandschappen uit tot een mooie wandeling. Mensen met een hond nemen hun trouwe viervoeter dan ook graag mee.

Voor de hond is het natuurlijk het mooist als hij vrij rond kan rennen, maar helaas kan dat niet overal. Honden spelen namelijk een belangrijke rol bij het overbrengen van Neospora-infecties bij koeien. Daarom doet de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) een oproep aan alle hondenbezitters.

Wat is een Neospora-infectie?

De parasiet Neospora caninum wordt wereldwijd gezien als een belangrijke veroorzaker van abortus bij koeien. Het zorgt ervoor dat de vrucht in de baarmoeder wordt afgestoten. De hond dienst als een gastheer voor deze parasiet. Honden worden er zelf niet ziek van maar brengen het via hun ontlasting over op de koeien. Als een koe gras of voer eet dat vervuild is met de ontlasting van honden, nestelt de parasiet zich in de koe. Vervolgens veroorzaakt de parasiet het verwerpen van het ongeboren kalfje.

Wat kunt u doen om te helpen?

Heeft u vragen?

De Zuid-Limburgse rundveehouders bedanken u alvast voor uw hulp. Heeft u toch nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de LLTB per telefoon of e-mail.

Telefoon:

0475-381777

Email:

info@lltb.nl