Oproep: Bij wie in Sittard is de tijgermug aangetroffen?

Omroep Bie Os is op zoek naar mensen in wiens tuin één of meerdere tijgermuggen zijn gevonden. In de Sittardse wijk Vrangendael is de mug, in ieder geval vanaf 20 juli, aangetroffen. Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die de tijgermug bestrijdt.

Op de website van de NVWA staan de vindplaatsen van de exotische mug in 2021. Op de site wordt Overhoven als vindplaats genoemd maar dat moet volgens de gemeente Sittard-Geleen de wijk Vrangendael zijn.

Uit de cijfers op de website blijkt dat in augustus de mug nog op vier verschillende dagen is aangetroffen en op 7 september voor het laatst. Details over aantallen en de vindplaats worden niet bekend gemaakt. “We hebben tegen het einde van het jaar de cijfers compleet en maken dat dan bekend op onze website. Ik weet niet precies wat er in Sittard aan de hand is en kan dat nu ook niet achterhalen”, zegt de persvoorlichter van de NVWA in een telefoongesprek.

Ook de gemeente Sittard is terughoudend. “De bestrijding van de tijgermug is in handen van de NVWA. Gelet op de landelijke impact heeft de NVWA de regie op zich genomen, voor zowel de signalering, communicatie als de bestrijding van de mug”, aldus de gemeente.

Aangezien de mug vorig jaar ook al in Sittard is gevonden voert de NVWA opnieuw controles uit in een kring rond de vindplaats. “Ze zijn nu al drie keer hier geweest in de laatste paar weken”, zegt een bewoonster uit de aangrenzende wijk Baandert. Ze kijken in de tuin, leggen de bloempotten op de kant en zeggen dat we stilstaand water in potten moeten vermijden. Vorig jaar waren ze ook al hier. Bij mij is niets gevonden en ik hoop dat ze nu niet meer terugkomen.

De tijgermug kan ongeveer tien ziektes overbrengen, zoals het zikavirus, knokkelkoorts (dengue) en gele koorts en wordt daarom bestreden. De mug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar volgens de NWVA liften eieren soms mee bij de import van Lucky Bamboo stekjes of tweedehands banden.

Is bij u de tijgermug aangetroffen? Laat het ons weten via het emailadres redactie@bieos-omroep.nl