Paul Brugmans uit Kudelstaart is uitgeroepen tot de Koning van Sint Joep 2023. Wethouder Leon Geilen (markten) overhandigde de bijbehorende wisseltrofee op maandag 20 maart aan de standwerker die met zijn knoflookpers in de Engelenkampstraat stond.

Hoewel Brugmans de titel mede ontving vanwege zijn welsprekendheid, was hij korte tijd sprakeloos toen duidelijk werd dat hij de uitgeroepen was tot Koning van Sint Joep: “Wat een grote eer, ik ben er heel erg blij en ook heel erg verrast. Ik had het totaal niet verwacht,” zei de nieuwe koning.

‘Onderscheidende manier van verkopen’

De jaarlijkse eretitel wordt uitgereikt aan de standwerker die zich in de ogen van de jury het beste profileert als verkoper tijdens de eerste en grootste voorjaarsmarkt van Nederland. Daarbij spelen zaken als welsprekendheid, overtuiging, originaliteit, klantvriendelijkheid en aantrekkingskracht op het publiek een rol. Wethouder Leon Geilen, de voorzitter van de jury, gaf een toelichting op het unanieme juryoordeel: “De manier van verkopen van Paul is onderscheidend. Bij zijn kraam was het de hele dag druk en zijn knoflookpers vond gretig aftrek. Dat komt omdat het hele plaatje klopt: een vriendelijke, deskundige verkoper; een nette, verzorgde kraam; een aansprekend product en ook nog aandacht voor “aftersales” door het meegeven van visitekaartjes.”

Jury

De jury bestond dit jaar verder uit Peter Reudink (landelijk bestuurder vakorganisatie CVAH), Jan Maarten van Dongen (vergunningverlening), Gerard Bethume (senior adviseur), Romy Winkes (stadsdeelmanager), Evelien Bethume-Boerop. (Regiomanager CVAH) en Marco Sterken (lokaal bestuurder Veluwemarkten). Hoewel zij unaniem in hun oordeel waren, was de keuze zeker niet makkelijk. Met tientallen enthousiaste standwerkers was de concurrentie ook tijdens deze Sint Joep groot. Allemaal dragen zij met hun unieke manier van werken en bijzondere producten bij aan de charme van de Sint Joepmarkt. Regelmatig ontlokken zij bij hun toehoorders een schaterlach met een gevat verhaal of rake grap.

Winnaar 2022

Paul Brugmans neemt de titel over van Lydia van de Ruit. Zij werd vorig jaar met haar wondervlekkenzeepjes tot Koning van Sint Joep gekroond. De Sint Joepmarkt werd dit jaar op maandag 20 maart gehouden omdat 19 maart, de naamdag van de heilige Jozef, dit jaar op een zondag viel. Van oudsher wordt de markt dan een dag verlaat.