Paus roept Heilig Jaar uit voor pater Karel

Paus Franciscus heeft een speciaal Heilig Jaar uitgeroepen voor de pater-Karelkapel in Munstergeleen. Aanleiding hiervoor is de 200e geboortedag van de heilige Karel Houben. Het Heilig Jaar begint op zijn geboortedag – zaterdag 11 december – en duurt tot en met zijn feestdag op 5 januari 2023.

Het Heilig Jaar geldt voor de pater-Karelkapel die in het geboortehuis van Karel Houben in Munstergeleen is gevestigd en voor het klooster Mount Argus in het Ierse Dublin, waar pater Karel jarenlang gewoond heeft en ook begraven is. Het Heilig Jaar houdt in dat pelgrims die de kapellen in Munstergeleen of in Mount Argus bezoeken, deelnemen aan de biecht, de heilige communie ontvangen en de kruisweg of de rozenkrans bidden een volle aflaat verdienen. Een aflaat is een kwijtschelding van de straffen voor zonden, die de paus bij bijzondere gelegenheden kan toekennen.

Het Heilig Jaar wordt zaterdagmiddag – op de 200e geboortedag geopend – met een eucharistieviering in de parochiekerk van Munstergeleen. De viering begint om 15.00 uur. Hieraan wordt onder andere meegewerkt door de Schola Sittardiensis Sanctus Michael uit Sittard. Vanwege de coronamaatregelen is er plaats voor 90 belangstellenden in de kerk. De paters passionisten, die de pater-Karelkapel beheren, zijn van plan om tijdens het heilig jaar diverse activiteiten te organiseren om de 200e geboortedag van Karel Houben te vieren. Zo is er op woensdag 5 januari om 11.00 uur een viering in de Pater-Karelkapel en dezelfde dag om 18.30 uur in de parochiekerk van Munstergeleen. Als de coronamaatregelen het toelaten, is er dan ook een lichtprocessie.

Pater Karel werd op 11 december 1821 in Munstergeleen geboren als Johannes Andreas Houben.  Toen hij intrad bij de paters passionisten nam hij de kloosternaam pater Karel van Sint Andries aan. Hij werd uitgezonden naar Engeland en Ierland. Vooral in Dublin viel hij op door zijn aandacht voor mensen. Hij overleed in Dublin in 1893. In 1988 werd Karel Houben zalig verklaard en komend jaar is het precies 15 jaar geleden dat hij door paus Benedictus XVI werd heilig verklaard. Tot nu toe is hij de laatste Nederlander die heilig verklaard is.

www.paterkarelkapel.nl