Burgemeester Hans Verheijen heeft op 18 maart de Penning van Verdienste uitgereikt aan Stichting Krombroodrapencomité Sittard. De Penning van Verdienste is een gemeentelijke onderscheiding die wordt toegekend aan organisaties of verenigingen die zich langdurig, vrijwillig en op maatschappelijk terrein inzetten voor onze gemeente en haar inwoners.
Stichting Krombroodrapencomité Sittard zet zich in om de traditie van het Krombroodrapen met Halfvasten te behouden. Ze doet dit voornamelijk voor de jeugd. De traditie is in 2017 toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed in Nederland.

Traditie

Bij de traditie van het krombroodrapen bakken lokale bakkers op halfvastenzondag witte broodjes in de vorm van een halve maan. Deze worden ’s morgens in het bijzijn van het vaandel van het Comité in de kerk gezegend. Na de mis gaat er een stoet naar de Kollenberg. Vervolgens worden vanaf de top de krombroodjes uitgeworpen naar de jeugd die zich daar verzameld heeft.

Uitreiking

De uitreiking vond plaats in het Mariapark in Sittard tijdens de receptie voor het 100-jarig bestaan van het Krombroodrapencomité.