Pientere Tuinen, het grootste participatieproject van Nederland, gaat donderdag 6 april 2023 officieel van start. Het doel van het project is om met vijfduizend meetpunten in privétuinen van bestaande en nieuwe woningen data te verzamelen en op basis hiervan maatwerk te bieden aan tuinbezitters met tips en voorlichting. Vanuit de gemeente Sittard–Geleen doen 20 adressen mee aan dit project.

Het doel van het project is om data te verzamelen zoals bijvoorbeeld over vochtgehalte of bodemkwaliteit. Op basis hiervan krijgen de tuinbezitters dan tuintips en voorlichting op maat. Hierbij wordt de steun en medewerking gezocht van gemeenten, lokale initiatieven en stichtingen, woningcorporaties en projectontwikkelaars.

De eerste sensor in onze gemeente is afgelopen dinsdag samen met burgemeester Hans Verheijen geplaatst in de tuin van Roel Geurts. De tuin waar deze sensor de komende 3 jaar data gaat verzamelen ligt in het gebied van de proeftuin Zeeheldenbuurt.
In die proeftuin kijkt de gemeente samen met de bewoners hoe ze de wijk sámen een fijne en aantrekkelijkere plek kunnen maken. Het sensoren project Pientere Tuinen is een van de experimenten waarmee men dat probeert te ontdekken.