PODIUMKERKJE GREVENBICHT

JUPITER KEERT EINDELIJK, NA 75 JAAR,

TERUG NAAR GREVENBICHT.

 

75 jaar geleden werden  op de Houtstraat in Grevenbicht bij de bouw van woningen resten aangetroffen van een Romeins heiligdom. Er werden Jupiterbeelden gevonden en resten van zuilen en sokkels. Het is de werkgroep Maasexpo van het Podiumkerkje gelukt om een Jupiterbeeld voor de expositie De Beegse Maasvallei terug te halen naar de plek waar hij ooit gezeteld was.  Dat kan dankzij de medewerking van het museum Het Nieuwe Domein waar de beelden in depot zijn!

Jupiter wordt als blikvanger en publiekstrekker frontaal in het Podiumkerkje opgesteld.

Op zaterdag 10 juni  bij de opening van de expositie en symposia zal het beeld onthuld worden door gedeputeerde Geert Gabriëls.

 Expositie

Na ruim een jaar zwoegen is de werkgroep erin geslaagd om de geschiedenis van de Beegse Maasvallei op een aantrekkelijke manier in beeld te brengen. Door middel van een tijdlijn van 18 meter kunt u een reis door de tijd maken, van Oermaas, langs de Romeinen, tot en met de 20ste eeuw. In vitrines zijn diverse voorwerpen te bewonderen.

Een doek van 3,5 x 2,5 meter vertelt het verhaal van de Maasvallei met haar geulverleggingen, overstromingen en rampen, de aanleg van dijken en de rivierverruiming zoals die nu plaatsvindt.


Locatie en openingstijden: Podiumkerkje Grevenbicht van zaterdag 10 juni tot en met zondag 25 juni van 13.00 uur tot 17.30 uur. (’s maandags en dinsdags gesloten/ alleen op afspraak)

Meer informatie:;       https://podiumkerkje.nl/expositie-de-beegse-maasvallei/

Mini symposium.

Vier avonden wordt ingezoomd op vier verschillende thema’s: de religies in de Maasvallei,  het wel en wee van de rivier in verleden, heden en toekomst, de gouden eeuw van de scheepvaart op de Maas en uiteindelijk Limburg verdeeld land langs de Maas.

 De thema-avonden vinden plaats in het Podiumkerkje op maandag 12 juni, donderdag 15 juni, maandag 19 juni en woensdag 21 juni, telkens om 19.30 uur.

Aanmelden via:                      reserveringen@podiumkerkje.nl
Meer informatie:                     https://podiumkerkje.nl/symposium-de-beegse-maasvallei/

  Sponsoring en ondersteuning 

De tentoonstelling en de mini symposia komen tot stand met medewerking van Heemkunde Vereniging Bicht, Basisschool De Kingbeek, museum Het Nieuwe Domein, Rivierpark Maasvallei en bijdrages van de provincie Limburg, het VSB fonds en de gemeente Sittard-Geleen en vele anderen.