Red het Sterrebos

Zaterdag 8 januari vindt er een manifestatie plaats “Red het Sterrebos”. Locatie: Maaslandpark Sittard (5 loopminuten vanaf het station Sittard).

Het Maaslandpark is groot genoeg om op veilige afstand van elkaar te staan, zodat de coronamaatregelen gewaarborgd zijn.

Er zullen diverse sprekers en muzikanten te horen zijn.

Betrokken bij de organisatie zijn o.a.
– Extinction Rebellion Maastricht
– International Socialists Zuid-Limburg
– Fridays for Future
– Extinction Rebellion Roermond
– GroenLinks Sittard-Geleen en omstreken (waaronder Echt-Susteren)
– GroenLinks Limburg
– Partij voor de Dieren Limburg
– DWARS Limburg

Als het aan VDL Nedcar en provincie Limburg ligt, wordt begin 2022 driekwart van het Sterrebos gekapt. Het bos zou moeten wijken voor een onzekere uitbreiding van de autofabriek. In plaats van ruimte op eigen terrein te benutten moet het Sterrebos tegen de vlakte.
Ontbossing anno nu kan echt niet meer! Demonstreer mee op zaterdag 8 januari 2022.

Het Sterrebos is een uniek bos omdat het afgelegen ligt en niet onderhouden wordt; een ideaal toevluchtsoord voor allerlei soorten dieren waaronder dassen, broedvogels en vleermuizen. Nedcar verhindert deze beschermde diersoort te overwinteren omdat hun aanwezigheid
de kapvergunning in gevaar zou kunnen brengen.

Het belang van het behoud van het Sterrebos lijkt te botsen met het belang van het behoud van werkgelegenheid in Limburg. Gezien de huidige ecologische- en klimaatcrisis zal echter ook VDL Nedcar moeten omschakelen naar een duurzamere of andersoortige productie. We moeten werken aan een betere en leefbare toekomst voor ons en onze (klein)kinderen. Dit schept juist nieuwe kansen voor de werkgelegenheid.

Het is belangrijk dat we ons gezamenlijk inzetten voor een eerlijke transitie voor de werknemers naar duurzame banen. De uitbreiding van de fabriek mag niet ten koste gaan van het Sterrebos. De strijd voor het natuurbehoud gaat hand in hand met de strijd voor fatsoenlijk betaalde en duurzame banen!