De gemeente Sittard-Geleen heeft donderdagmiddag het certificaat ‘erkende mantelzorgvriendelijke gemeente’ ontvangen van Werk&Mantelzorg. Het certificaat is een erkenning en waardering voor de inzet van de gemeente om medewerkers te ondersteunen die werk en zorgtaken combineren. Binnen de gemeentelijke organisatie werken ruim 300 medewerkers die ook mantelzorger zijn.

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan de partner, kind of ouder zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. Werk&Mantelzorg is een samenwerkingsverband dat bestaat uit de landelijke vereniging voor mantelzorgers, MantelzorgNL, en training- en adviesbureau Qidos.

Gemeentesecretaris Gert-Jan Kusters nam het certificaat samen met wethouders Leon Geilen (Zorg en Welzijn) en Andries Houtakkers (Personeelszaken) in ontvangst van Werk&Mantelzorg. “De zorgtaken als mantelzorger zijn vaak prima te combineren met een baan. Maar soms lukt dit medewerkers niet goed. Dan loop je het risico dat iemand overbelast raakt, ziek wordt en soms zelfs langdurig uitvalt. Een mantelzorgvriendelijke werkgever laat dit niet gebeuren. Wij gaan het gesprek aan met werkende mantelzorgers en vinden samen oplossingen om het werk en de zorgtaken te combineren,” aldus gemeentesecretaris Gert-Jan Kusters.

De gemeente Sittard-Geleen heeft uiteraard ook veel aandacht voor inwoners die mantelzorger zijn. Daarbij kijkt de gemeente met name naar waar mantelzorgers ontlast, ondersteund en geholpen kunnen worden. Het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek speelt hierbij een belangrijke rol. Daar kunnen mantelzorgers terecht voor praktische hulp, advies en begeleiding. Het steunpunt biedt ook emotionele steun door middel van persoonlijke gesprekken.