Speciaal Basisonderwijs Het Mozaïek in Sittard winnaar

De winnaar van de actie ‘een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’ in de provincie Limburg is school voor speciaal basisonderwijs Het Mozaïek in Sittard. Op 28 september werd het verkeersplein feestelijk geopend.

Fieny Cals, directeur van Het Mozaïek: „Het is niet voor al onze leerlingen vanzelfsprekend dat zij thuis hebben leren fietsen of veilig kunnen deelnemen in het verkeer. Door extra aandacht te besteden aan verkeersonderwijs hopen we dat zij wel veilig kunnen deelnemen in het verkeer. Een verkeersplein helpt daarbij enorm. Leren door te doen is ons motto.”

Ze vertelt dat sommige leerlingen helemaal niet kunnen fietsen. „Deze kinderen kunnen hiermee hun motorische vaardigheden ontwikkelen. De praktische insteek zorgt voor meer zorgt voor meer betrokkenheid. Wij bieden hen bovendien fietslessen aan. De kinderen gaan het verkeersplein dagelijks gebruiken, bijvoorbeeld tijdens de pauzes.”

Kinderen zijn kwetsbaar op de fiets. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en kunnen verkeerssituaties vaak nog niet goed inschatten. Om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen, moeten kinderen goed leren fietsen. In de praktijk betekent dat heel veel meters maken. Om basisschoolleerlingen veilig te laten oefenen met verkeerssituaties heeft de ANWB ‘het ANWB Verkeersplein’ ontwikkeld. Hiermee kunnen kinderen onder begeleiding van een leerkracht ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties in een veilige omgeving. Zodat ze straks goed voorbereid de weg op kunnen.

De actie is een initiatief van het ANWB Fonds. In totaal hebben bijna 400 scholen uit heel Nederland zich voor deze actie aangemeld en 100.000 mensen hun stem uitgebracht. In iedere provincie wordt één schoolplein door de ANWB omgetoverd tot een verkeersplein.

Bron en foto: ANWB