De TONK-regeling (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) voor mensen die hun inkomen door corona fors hebben zien dalen, is onlangs verruimd. Meer mensen kunnen gebruik maken van de regeling. Toch leidt die verruiming niet tot extra aanvragen, terwijl dat juist de bedoeling was.

“We hebben nu nog maar 60 aanvragen binnengekregen, terwijl we op voorhand rekening hadden gehouden met minimaal 400 aanvragen”, zegt wethouder Kim Schmitz (armoedebestrijding). “Een aanvraag is nu ook een stuk makkelijker dan voorheen”, zegt Schmitz. Zij roept iedereen die door corona minder inkomsten heeft op om zich te melden bij de gemeente. “Het maakt niet uit of je een baan hebt, kleine zelfstandige bent of flexwerker. We willen iedereen die het nodig heeft en die recht heeft op deze regeling, kunnen helpen”, aldus Schmitz.

De TONK is bedoeld voor mensen van wie het inkomen door de coronacrisis is gedaald en die daardoor hun vaste woonlasten niet meer kunnen betalen. Deze mensen kunnen een eenmalige tegemoetkoming krijgen, variërend van 1.125 euro tot 4.500 euro (afhankelijk van inkomen en woonlasten). De vergoeding is netto. Er hoeft dus achteraf geen belasting over te worden betaald. De gemeente kijkt niet of iemand spaargeld of een ander soort vermogen heeft. Er wordt dus niet gevraagd om bankafschriften of andere bewijsstukken. Het enige dat wordt gevraagd, zijn gegevens van het netto inkomen van januari 2021 en gegevens van de woonlasten (huur/hypotheek en gas, water en licht) over de maand januari 2021.

De belangrijkste voorwaarden op een rijtje:

·       Het (netto) gezinsinkomen is als gevolg van de coronacrisis in de maand januari 2021 tenminste 15% lager dan in de maand januari 2020.

·       Uw gezinsinkomen is onvoldoende om uw actuele woonlasten te kunnen betalen (peilmaand januari 2021).

Inwoners kunnen een tegemoetkoming aanvragen tot en met 31 oktober 2021. Kijk op www.vidar.nl hoe de TONK kan worden aangevraagd.