Topman VDL Nedcar roept personeel op om rust te bewaren

DL Nedcar-topman Willem van der Leegte heeft het personeel in een videoboodschap toegesproken. Daarin roept hij hen namens de directie op om de rust te bewaren.
In de videoboodschap, die in handen is van L1, gaat hij in op de huidige situatie binnen het bedrijf.

‘Kunnen niet alle medewerkers behouden’

Van der Leegte noemt de afgelopen weken en dagen ‘hectisch voor iedereen’. Ook schetst hij een beeld over het toekomstperspectief voor het personeel. “Na het moeten concluderen dat we niet de juiste aansluiting kunnen vinden bij het BMW-contract, brengt dat automatisch de conclusie dat, ongeacht onze goede bedoelingen met andere activiteiten, we niet in staat zijn om alle medewerkers van VDL Nedcar na maart 2024 te kunnen behouden. En dat is natuurlijk gewoon een ontzettend klote bericht”, aldus de topman.

Teleurstelling, boosheid en zorg

Onder het personeel van Nedcar is er veel teleurstelling, boosheid en zorg over de ontstane situatie en de toekomst. Van der Leegte: “We begrijpen die zorgen en voelen ons verantwoordelijk voor een goede oplossing. Dat betekent niet alleen het maximale doen om zoveel mogelijk banen te behouden, maar daar hoort ook een goed sociaal plan bij. Een goed vangnet voor iedereen die we niet direct een baan kunnen bieden. Daar willen we graag met de vakverenigingen uitkomen.”
De topman roept het personeel op om de rust te bewaren en ‘open te blijven staan voor elkaar’. Hij hoopt dat beide partijen nader tot elkaar kunnen komen. “Ook als de ander een andere mening heeft. Of er nu wordt gestaakt of niet.”

Sociaal plan

De vakbonden gaan ervan uit dat de werkgelegenheid bij de autofabriek in Born verdwijnt. Volgend jaar loopt het contract met BMW af en er is geen zicht op een nieuwe opdrachtgever. Daarmee zou het merendeel van het personeel hun baan verliezen. Als compensatie zouden ze een veel beter sociaal plan moeten krijgen, vinden de bonden. Maar de directie vindt hun eisen te ver gaan. Vakbond FNV heeft een budget van 1 miljoen euro, zodat Nedcar-medewerkers de komende dagen kunnen staken.
Bron L1