Twee opvallende messing ‘straatstenen’ tussen de reguliere bestrating in de stoep voor het pand aan de Bergstraat 8 in Urmond markeren vanaf 3 november 2021 de deportatie van vader en dochter Claessen in 1943. Voor elk van hen een steen met data ingegraveerd.

Het leggen van de twee Stolpersteine is een gezamenlijk initiatief van Stichting Ultraloop, Groenewald en de gemeente Stein. Historicus Harry Strijkers heeft de uitwerking van dit idee verder voor zijn rekening genomen.

‘Het is een heftige boodschap’, zegt historicus Harry Strijkers, ‘maar dat is juist de bedoeling van kunstenaar Gunter Demnig die de Stolpersteine ofwel struikelstenen heeft bedacht.’ Deze stenen laten voorbijgangers letterlijk en figuurlijk stil staan bij hetgeen zich op deze locatie in het verleden heeft afgespeeld.

Levende herinnering

De sinds 1992 gemaakte Stolpersteine staan symbool voor het levend houden van de herinnering aan de slachtoffers van het nationaal-socialisme rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De messing Stolpersteine worden daarvoor in de stoep geplaatst voor de laatste (vrij gekozen) woning van de slachtoffers.

Tastbaar verleden

Burgemeester Marion Leurs: ‘In Stein hechten we veel waarde aan zowel landelijke als lokale herdenkingsmomenten en plechtigheden. De behoefte en wensen van onze inwoners, verenigingen en stichtingen zijn hierin een voorname richtinggevende factor. Onze samenleving kent een hoog cultuurhistorisch besef. Dat is waardevol en dat koesteren we. Daarom maken we op diverse manieren het vaak onzichtbare verleden tastbaar. Voor ons én de generaties die ons opvolgen. Het plaatsen van deze Stolpersteine is daar een voorbeeld van.’

In Nederland liggen ruim zevenduizend Stolpersteine ter nagedachtenis aan gedeporteerde slachtoffers en daar komen jaarlijks honderden nieuwe bij.