Vaste Prik ruimt 8000 kilo zwerfvuil in 2021

Op zondag 9 januari bestaat Vaste Prik Sittard-Geleen exact 1 jaar. De krachtenbundeling van zwerfvuil ruimers begon een jaar geleden in de
beruchte Oligstrasse aan de rand van Sittard en Tudderen (D). Hier werd toen ruim 1400 kilo opgeraapt. Momenteel werd hier een stuk minder, ongeveer 80 kilo geraapt.

“Het besluit door burgemeester Hans Verheijen om het niemands-straatje af te sluiten voor verkeer heeft zeker geholpen. Je ziet wel dat in de omgeving meer zwerfvuil ligt. Hier hebben we naast de Oligstrasse ook geplandeld met vijftien deelnemers die in totaal 260 kilo hebben verzameld.

Bijzondere vondsten waren een gouden ketting met horloge, een gasfles, stukken vloerbedekking en heel veel blikjes, en ander plastic.
Opvallend is dat er steeds minder plastic flesjes op straat liggen. Wel zien we meer fastfood verpakkingen die gewoon midden op straat worden gedumpt”. Aldus initiatiefnemers Melle van Buren en Michel van Dijke.

Afgelopen jaar heeft Vaste Prik een aantal succesvolle acties in de gemeente georganiseerd. Zo was er de “Clean Up March” van Sittard naar
Geleen, “Operatie MooiMakers”, “CarnAfval” -Verkleed plandelen en van 27 december t/m 9 januari de “Grijp & Knijp weken”. Hier hebben naast de bekende plandelaars vier nieuwe gezinnen zich opgegeven om in de kerstvakantie hun buurt op te ruimen.

Van Dijke: “We hebben nu in totaal 80 geregistreerde mensen die individueel of samen in groep zwerfvuil in gemeente Sittard-Geleen schoon maken. Dus de olievlek die we willen creëren op het gebied van zwerfvuil ruimen binnen onze gemeente werkt gewoon”. Vlak voor de start gaven van Buren en van Dijke aan dat alle Plandelaars de “Helden van onze tijd” zijn. “Een Held bereidt zich altijd goed voor op het
ergste en geeft niet op bij het zien van al dat vuil op straat of in de natuur. Wat we nu bijeengaren hebben wij, maar ook een volgende generatie positief voordeel van. Laten we er wederom een succesvol Prik jaar van maken”.