Elly Beltjens is de eerste bewoonster van de tijdelijke noodopvang in de Baenje in Sittard. De 80-jarige inwoonster van Brommelen (Meerssen) moest na de hevige regenval van vorige maand haar woning verlaten.

Geen feestje
“Ik dacht dat men aan de overkant geluidsapparatuur aan het testen was voor een feestje dat gehouden zou worden. Dat bleek achteraf een geluidswagen te zijn met een evacuatie-oproep. Toen ik enige tijd later door het achterraam naar mijn tuin keek kwam het water al golvend langs de afgebroken schutting. Mijn buurman heeft me in veiligheid gebracht”, zegt Elly in een interview met Bie Os.

18 woonplekken
Beltjens woont nu tijdelijk in het voormalige zorgcentrum de Baenje. Woningcorporatie ZOwonen, eigenaar van het gebouw, heeft tot nu toe 18 woonplekken gereed gemaakt voor de opvang van mensen die door de watersnood zijn getroffen.

“De vertrekken zijn grondig opgeknapt en kunnen, indien nodig, groter gemaakt worden door tussenmuren weg te halen. Ook bieden we twee aaneengesloten studio’s aan”, aldus directeur-bestuurder Janine Godderij van ZOwonen.

Studenten als buren
De Baenje heeft al een tijdje tijdelijke bewoners om kraken van het gebouw te voorkomen. Dat zijn voornamelijk studenten en dat vindt Elly Beltjens prima: “vind ik leuk, met de jeugd is goed te praten”.