Het afgelopen weekend gehouden Parkstad Ballon Festival is door de slechte weersomstandigheden grotendeels in het water gevallen. Alleen op de eerste dag,vrijdag, konden drie luchtballonnen met hun passagiers het luchtruim kiezen bij het kasteel in Hoensbroek.
Nadat zaterdagmiddag al redelijk snel duidelijk werd dat ballonvaren moeilijk zo niet onmogelijk zou worden, werd de hoop gevestigd op zondag, de laatste dag van het festival. Het ideale vliegweer veranderde een kwartier voordat de ballonnen gevuld zouden worden. Een donkere lucht vlakbij gooide roet in het eten.
“Het heeft alles te maken met veiligheid”, zegt organisator Ton Kurvers van de European Balloon Company. “Met regen heb je twee problemen. Jouw spullen worden nat en zwaar en het zicht in de lucht loopt terug. En als we te lang moeten wachten komen we in tijdsnood omdat we voor het donker weer moeten landen”.
Kurvers had niet verwacht dat hij zondag de ballonvaarten ook moest annuleren. “Meteo Limburg heeft tot twee keer toe gezegd dat het kon. Maar dat het weer zo snel omslaat kan niemand voorzien”.