Sittard maakt zich op voor de 48ste editie van het Alternatief Sjöttefees Zitterd. De organisatie is ook dit jaar uitgeweken naar een nieuwe locatie.

Vorig jaar vonden het keizer- en schuttersfeest nog plaats in de tuin die grenst aan de achterkant van het Regina Carmeli bezinningshuis en de voet van de Kollenberg. Dit jaar is de verborgen tuin achter het Agnetenklooster het decor. De ingang is aan rechterzijde van het Land van Gulick aan de Engelenkampstraat.

Het Schuttersfeest is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met een keizersfeest. Zaterdagavond wordt Keizer Peter Janssen van Tisniksentwurtniks gehuldigd.  Hij wist tijdens de vorige editie dus twee keer de vogel af te knallen. Voor de mannen van Tisniksentwurtniks is het de eerste keer in dertig jaar tijd dat ze het keizersfeest weer mogen organiseren.

En dat doet de keizersclub niet met de Franse slag. Tijdens de eerste voorbereidingen werd voor het thema ‘keizergrachkonzaer’ gekozen dat is afgeleid van het Prinsengrachtconcert. Bij het concert gaan klassieke muziek en Franse chansons hand in hand. Voor de entourage zijn de mannen nog steeds druk in de weer in de optochthal van Sittard. Daar staan zo’n vijftien zelfgemaakte bootjes, die per stuk aan zo’n zeven personen plek bieden. Onder het mom van wie het eerst komt, wie het eerst maalt raken de zitplaatsen bezet. Alle 600 kaartjes voor het concert zijn uitverkocht. Vanaf 19:00 uur is de avond voor iedereen vrij toegankelijk.

Zondagmiddag weet Sittard wie de nieuwe keizer is en dus volgend jaar zal tekenen voor de organisatie van het keizersfeest.