Voorkom woninginbraak in de vakantieperiode

Woninginbraak kan een grote impact hebben op jouw gevoel van veiligheid. Er zijn vreemden in jouw huis geweest, ze hebben aan je bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen. Helaas komt woninginbraak regelmatig voor. De politie doet er veel aan om inbrekers op te pakken. Zelf kun je er met verschillende maatregelen voor zorgen dat inbreken in jouw woning niet makkelijk is. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn jouw woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven.

Hoe verklein ik de kans op inbraak?

 1. Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. Jij kent jouw eigen buurt het beste. Als je het niet vertrouwt, is dat niet voor niets.
 2. Laat als het donker is en je niet thuis bent een lamp aan. Dan lijkt het alsof er iemand aanwezig is. Stel hiervoor bijvoorbeeld een automatische lichtschakelaar in. Zeker als je met vakantie gaat.
 3. Sluit ramen en deuren goed af en draai de deur altijd op slot.
 4. Heb je een achterom? Doe de poort ook goed op slot.
 5. Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht.
 6. Vraag buren om een oogje in het zeil te houden als je met vakantie bent. Bij verdachte zaken kunnen zij de politie bellen.
 7. Heb je struiken rondom het huis? Snoei deze zo kort mogelijk, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.
 8. Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij jouw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.
 9. Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.
 10. Verstop geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot. Dit zijn ook voor inbrekers geen ‘geheime’ plaatsen.
 11. Geef op social media niet aan wanneer je met vakantie gaat. Dit is namelijk belangrijke informatie voor een inbreker, waar en wanneer hij zijn gang kan gaan.
 12. Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).

Belangrijke tips

Voor meer informatie over inbraken en hoe deze te voorkomen, ga je naar de website van de politie: www.politie.nl/onderwerpen/woninginbraak.html