Verenigingen zouden niet kunnen bestaan zonder de inzet van vrijwilligers. Veel van hen ontvangen als blijk van waardering voor hun inzet een (onbelaste) vrijwilligersvergoeding. Nu het jaar op z’n einde loopt, wordt het hoog tijd om deze regeling nog eens onder de loep te nemen. Wat zijn de mogelijkheden, wat is er veranderd en hoe voorkom je problemen met de Belastingdienst?

Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen:

Wat is een vrijwilliger?

Om gebruik te maken van de fiscale regels voor een onbelaste vrijwilligersvergoeding moet er sprake zijn van een vrijwilliger. De Belastingdienst stelt de volgende eisen aan een vrijwilliger:

Wat is een vrijwilligersvergoeding?

Een vrijwilligersvergoeding is een vergoeding die zo laag is dat deze niet in verhouding staat tot de omvang en het tijdsbeslag van het werk. Zowel de vereniging als de vrijwilliger hoeven hierover geen belasting of premies af te dragen.

Wat is de maximale vrijwilligersvergoeding?

Sinds 1 januari 2021 bedraagt de onbelaste vrijwilligersvergoeding maximaal €1.800 per jaar, en €180 per maand. Ben je 21 jaar of ouder dan geldt een maximaal uurtarief van €5,00, onder die leeftijd is dit €2,75. Over vrijwilligersvergoedingen tot dat bedrag ben je als organisatie geen belasting en premies verschuldigd.

Waarom is de maximale vrijwilligersvergoeding gestegen?

De afgelopen jaren bedroeg de maximale vergoeding telkens €1.700 per jaar, en €170 per maand. Vanaf 2021 is dit verhoogd naar maximaal €1.800 per jaar, en €180 per maand. Dat deze maximale vergoeding is gestegen, komt omdat dit bedrag sinds 2020 jaarlijks wordt geïndexeerd. Dit is aangegeven in het Belastingplan 2020. Voor de uitvoeringspraktijk wordt het maximumbedrag per kalenderjaar rekenkundig afgerond op een veelvoud van 100 euro.

Stijgt de maximale vrijwilligersvergoeding in 2022 opnieuw?

Op dit moment is nog niet bekend wat de maximale vrijwilligersvergoeding in 2022 zal zijn. Meer duidelijkheid hierover wordt in de loop van december verwacht.

Komt een vrijwilliger altijd in aanmerking voor een vrijwilligersvergoeding?

Nee, als vereniging bepaal je zelf of en op welke wijze je vrijwillige inzet beloont. En zelfs als je vereniging je een vrijwilligersvergoeding aanbiedt, wil dit niet automatisch zeggen dat je hier als vrijwilliger voor in aanmerking komt. Bestudeer in dat geval de voorwaarden.