Ieder jaar op of rond 20 november, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, reikt Sittard-Geleen het jeugdlintje uit. De burgemeester zet dan één of twee jonge helden uit de gemeente persoonlijk in het zonnetje.

 “Dat is belangrijk”, vindt Bobby Kronieger van 19 jaar. Zij zit namens jongeren adviesraad JONGK in de jury van het jeugdlintje. “Kinderen of jongeren die zich op een bijzondere manier, onbetaald, inzetten voor andere mensen, hun omgeving, hun club of een goed doel, verdienen een beloning.”

Voorbeeld voor andere jongeren

De jeugd doet weinig vrijwilligerswerk, weet Bobby. “Vaak is het: ik doe iets voor jou, doe jij dan ook iets voor mij?” Gelukkig zijn er ook kinderen en jongeren die helpen zónder daar iets voor terug te willen. “Ze doen het omdat ze het leuk of belangrijk vinden. Soms zonder erbij stil te staan dat het bijzonder is. Maar dat is het natuurlijk wel.” Met het jeugdlintje geeft de gemeente deze jonge helden de aandacht die ze verdienen. Zo zijn ze een voorbeeld voor andere jongeren. “Dat is ook de bedoeling van het jeugdlintje”, zegt Bobby. “We willen jongeren stimuleren: doe ook eens iets voor een ander.”

Bijzondere prestatie

Dat kan van alles zijn. In 2021 kreeg Tygo het jeugdlintje. Hij liet bewust 2,5 jaar lang zijn haar groeien. Om zijn lange lokken te kunnen geven aan het kankerfonds, voor mensen die hun haar verliezen. Dat is een bijzondere prestatie. “Hij stond bekend om zijn lange haar en was een voorbeeld voor andere kinderen”, weet Bobby. ”Dat was voor ons de reden om hem het jeugdlintje te geven.”

Draag jouw jonge held voor!

In 2022 is het jeugdlintje niet uitgereikt. Er waren geen jongeren voorgedragen. “Heel jammer”, vindt Bobby. “Veel mensen weten niet dat het jeugdlintje er is.” Ze doet een oproep: “Ken jij een kind of jongere die iets bijzonders doet of heeft gedaan? Die iemand enorm heeft geholpen? Die al een tijdje hulp biedt aan iemand die ziek, oud of eenzaam is? Of die zich inzet voor een goed doel? Dan kun je hem of haar tot 15 september 2023 voordragen voor het jeugdlintje. Er is een lintje voor  kinderen van 4 tot en met 11 jaar en voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar. Iedereen ouder dan 18 jaar, behalve de eigen familie, kan kandidaten voordragen. Dit is simpel: je vult het formulier op de website van de gemeente in. Het is belangrijk dat twee mensen de aanmelding ondersteunen.” Bobby hoopt dat er dit jaar twee jeugdlintjes uitgereikt kunnen worden: “De gemeente maakt daar een speciale happening van. Wie het jeugdlintje krijgt, wordt als een echte superster door de burgemeester ontvangen.”