Zien hoe mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam aan werk worden geholpen. En tegelijk bijdragen aan een flinke beperking van de CO2-uitstoot. Dat is wat wethouders Kim Schmitz en Judith Bühler van Sittard-Geleen zagen bij hun werkbezoek aan Het Goed. De beide wethouders zijn betrokken vanuit Armoedebestrijding en Duurzaamheid (Kim Schmitz) en Sociale Zaken/Vidar (Bühler).

Perspectief op werk
Het Goed is een kringloopwarenhuis met 29 vestigingen. Het doel is werk te maken door hergebruik. Regiomanager Theo Stassen lichtte toe: “Het Goed biedt mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid om zich te ontwikkelen tot het meest haalbare binnen een reguliere omgeving. Dit gebeurt in samenwerking met de partners van het (praktijk)onderwijs en met heel veel bedrijven.”

Het Goed heeft als werkgever ook aandacht voor armoede en schulden. Stassen: “Het is belangrijk om in te zetten op preventie en om de problemen die er zijn op te lossen. De vraag is hoe kan worden geborgd dat jongeren niet meer terugvallen. Het is goed dat hierbij ook werkgeversplatforms zijn betrokken en dat werkgevers hierin ook hun aandeel kunnen hebben.”

Mensen laten groeien
Kim Schmitz: “Het is mooi om te zien dat bij Het Goed voorop staat hoe je mensen laat groeien, en dat iedereen daar samen aan werkt. Ook grote bedrijven als Ikea, CoolBlue, Intratuin. Dat is langetermijndenken; niet alleen zakelijk zijn en op de korte termijn willen verdienen aan je businesscase. Commercieel belang, menselijk belang en ecologisch belang gaan hand in hand.”

Judith Bühler: “Ze zoeken hier naar het talent van mensen, en bouwen dat langzaam uit. Iedereen kan iets, het is de kunst dat te vinden. Ik was erg enthousiast over de werkinstructiekaarten: als je de kaart van bijvoorbeeld logistiek kent, kun je die overal toepassen. Dat is duurzaam opleiden.”

 Duurzaamheid

Filiaalmanager Sonja Janssen bood de beide wethouders een oorkonde aan, met daarop de resultaten van Het Goed voor wat betreft de duurzaamheid. In 2021 is, tot en met vorige week, 946 ton aan goederen ingezameld om opnieuw te gebruiken. Dat betekent een besparing van 9726 bomen, en een beperking van de Co2-uitstoot van 801 ton.

In het kader van Green Friday, de tegenhanger van Black Friday als bedrijven hun goederen enorm afprijzen, ruilden de beide wethouders nog een blouse in bij de Kringloopwinkel. Sonja Janssen: “Op 26 november kan iedereen hier een kledingstuk gratis ruilen Je brengt iets, je haalt iets. Zo dragen we weer een beetje bij aan de duurzaamheid, in plaats van almaar dingen nieuw te kopen.”