In Duitsland wordt ook Sinterklaas gevierd maar anders en op kleinere schaal als in ons land.

De goedheiligman heet daar Nikolaus en pas op 6 december, zijn verjaardag, bezoekt hij de kinderen terwijl onze sint dan al weer vertrokken is naar Spanje.

Grootste verschil is de metgezel van Nikolaus. Waar in Nederland al jarenlang discussie is over de herkomst van zwarte Piet is zijn Duitse collega Hans Muff onomstreden.

De Duitse zwarte Piet is zwart, bromt en rammelt met kettingen en spreekt niet als Nikolaus een kindje aanspreekt op zijn of haar gedrag.

En dat is volgens Nikolaus normaal. “Ik ben een goede man en lief voor kinderen. Hans Muff is mijn duistere kant en is eigenlijk een soort mythisch, bovennatuurlijk wezen en dat heeft in Duitsland niets met een eventueel slavenverleden te maken. Hans Muff is bedoeld om kinderen een beetje ontzag en respect bij te brengen”.

Het hoort dus een beetje bij de Duitse opvoeding. In de aanloop naar Kerstmis gebruiken ouders het ook om kinderen bij slecht gedrag te herinneren aan het bezoek van Hans Muff. Maar de kleintjes worden ook beloond, na een bezoek krijgen ze een zak snoep. De grotere cadeau’s worden in Duitsland met Kerstmis gegeven.