De Oranjevereniging Geleen heeft donderdag de eerste editie van Gelaen viert 5 mei georganiseerd. De organisatie kon vanmiddag al zeggen dat het bevrijdingsfestival een succes is.

“De terrassen zitten vol”, zegt Ronald Otten van de Oranjevereniging. “Het programma loopt tot middernacht en we verwachten in de avond nog meer bezoekers.”

De bezoekers hebben het zichtbaar naar hun zin, maar toch wordt het bevrijdingsfestival door enkele bezoekers met een dubbel gevoel gevierd. “Van de ene kant is het niet gepast, maar van de andere kant moeten we ook niet uit het oog verliezen dat we in 1945 van de Duitse bezetting zijn bevrijd”, zegt een bezoeker.

De organisatie deelt die gedachte. “We denken vandaag ook aan de oorlog in Oekraïne. We hebben de Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente ook uitgenodigd.”

De Oranjevereniging heeft de ambitie om van Gelaen viert 5 mei een jaarlijks terugkeren evenement  te maken. Of het evenement volgend jaar daadwerkelijk terugkeert op de Markt, wordt later besproken.