850 basisschoolleerlingen van groep 7 in de gemeente Sittard-Geleen leggen deze week het fietsexamen af. Dinsdag, woensdag en donderdag staan tussen 9:00 en 12:00 uur controleurs verspreid over een parcours van ruim vier kilometer.

In Sittard begonnen de kinderen dinsdagmorgen op het Hub Dassenplein en in Geleen gebeurde dat in het Burgemeester Damenpark.

Ze worden tijdens de route nauwlettend in de gaten gehouden door surveillanten. De controleurs checken of de kinderen goed (om)kijken, hun hand uitsteken bij het richting aangeven en het op de juiste manier nemen van bochten.

De kandidaten konden via de website VVN-SGB.com de route van het examen vooraf al bekijken en oefenen. De wegwijzerbordjes hiervoor zijn een week geleden geplaatst, zodat de kandidaten zich optimaal konden voorbereiden. Ondanks de meesten goed voorbereid waren, was de spanning toch bij enkele kinderen zichtbaar. “Een beetje spannend is het wel. Maar ik heb vriendinnen die me steunen en we steunen elkaar, dus het moet goed komen”, zegt Maddy die in aanloop naar het examen de route liefst vijf keer fietste.

Dat klinkt voorzitter Frans van Montfoort van Veilig Verkeer Nederland regio Sittard-Geleen als muziek in de oren. “Het is fijn om te horen dat veel kinderen goed zijn voorbereid. Het is van cruciaal belang dat deze kinderen ervaringen op doen in het verkeer, voordat ze de overstap maken naar het voortgezet onderwijs.”