Geertje Soons uit Sittard kan gezien worden als de eerste openlijke transgender uit Limburg. Vanaf zijn 18e levensjaar ging hij zich als vrouw kleden en werd daardoor in de jaren 60 een opvallende verschijning in zijn stad.

in de spotlights
Het nachtleven heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in zijn leven. Achter de tap, op de dansvloer of zelfs als zangeres; Geertje stond graag in de spotlights. Hij werd steeds bekender in de regio, vooral door de flamboyante kleding en zijn aanwezigheid in het uitgaansleven. Geertje droeg op die manier al in de jaren 70 bij aan de acceptatie van transgenders in onze provincie.

herseninfarct
In 2016 kreeg hij een herseninfarct en na een lange revalidatie kwam Geertje terecht in verzorgingshuis De Lemborgh in Sittard. De eens zo bekende Sittardse persoonlijkheid krijgt maar weinig bezoek maar Jeffrey Verspaget en zijn man Paul komen regelmatig op bezoek en regelen zijn zaken.

80 jaar
Soons is december 80 jaar geworden en heeft het naar zijn zin in de Lemborgh. Geertje is na de herseninfarct gedeeltelijk verlamd geraakt, heeft moeite met spreken en zit in een rolstoel.

Toch blijft hij een positieve kijk op het leven houden maar kijkt ook graag met trots en blijdschap terug naar zijn gloriejaren als bekende Sittardenaar.