Sittard is bijna verlost van de tijgermug. De stad was koploper wat betreft het aantal aangetroffen exemplaren van de infectieziekten overbrengende Aziatische mug.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) probeert nu al voor het derde jaar op rij de diertjes te bestrijden. En met succes. Van de in 2020 gevonden exemplaren, 373 stuks, waren er vorig jaar nog 41 over. Dit jaar zijn tot nu toe twee larven aangetroffen in een regenton in de buurt Stadbroek.

De tijgermuggen zijn in Sittard op diverse plaatsen gevonden. Voor de bestrijding zijn de inwoners van heel Sittard-Oost aangeschreven.

Het controleren en bestrijden kost heel wat mankracht maar het is volgens de NVWA belangrijk dat nu wordt ingegrepen. “Nu bestrijden is belangrijk, als we wachten ontstaan er over een paar jaar gevaarlijke situaties als de populatie op oorlogssterkte is. Dan wordt het gevaar van overbrengen van virussen veel groter”, zegt Arjan Stroo van de NVWA.

Inmiddels is ook de Aziatische bosmug opgedoken in Sittard maar die is ook ongewenst maar minder gevaarlijk volgens Stroo.