Particulieren en bedrijven worden steeds meer aangemoedigd om zonnepanelen te plaatsen voor het opwekken van duurzame energie. De niet gebruikte stroom kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, maar regelmatig ontstaan daar problemen mee. De Vereniging Eigenhuis krijgt geregeld klachten over het uitvallen van de omvormer, omdat het netwerk door zogenaamde piekspanning overbelast is.

Hier en daar worden de oudste zonnepanelen al vervangen maar de oude kunnen indien mogelijk blijven hangen. “Ze geven ook na 15 jaar nog de helft van hun oorspronkelijke capaciteit” zegt Huub Buis uit Hoensbroek die naast zijn twee panelen uit 2006 onlangs negen nieuwe exemplaren heeft laten installeren.

Zijn buurman heeft voor zijn partner een heuse maar stroom vretende lift in je woonkamer laten inbouwen. “We hebben de panelen onder andere laten installeren omdat de lift veel energie verbruikt”, zegt Frans Kassee. “Maar gelukkig krijgen we nog steeds geld terug als de jaarafrekening komt”.

Piekspanning vormt wel steeds vaker een probleem constateert de Vereniging Eigen Huis. “Dat komt het meest voor in oudere wijken en het buitengebied, de plekken waar het stroomnet niet berekend is op de grote teruglevering””, zegt Hans André de la Porte, woordvoerder van die vereniging. In Schinveld bijvoorbeeld gaat het regelmatig mis bij de eigenaar van een binnenspeeltuin en zwembad in die plaats.

Daar liggen 77 panelen op het dak en door de piekspanning op sommige zonnige dagen valt het systeem af en toe uit. Afgelopen jaar in het voorjaar tijdens een zonnige dag begon het”, zegt eigenaar Twan Senden. “Het systeem gaf een waarschuwing en schakelde af, en dat is eigenlijk niet de bedoeling. Het schijnt te komen doordat er teveel spanning op het net komt”.

Om het probleem op te vangen kiezen sommige installateurs om de panelen te verdelen over de twee schuine kanten van het dak. Daardoor wordt de opbrengst meer over de dag verspreid en wordt de piekspanning lager.

Enexis onderkent het probleem en werkt op verschillende plaatsen in het land om het stroomnetwerk te verbeteren of te vernieuwen.

Nederland wil de klimaatdoelstelling halen maar of het thema zonne-energie op zoveel mogelijk daken lukt is onduidelijk. Sommige installateurs hebben al een wachtlijst. Dat komt door chipproductie bij leveranciers en het tekort aan installateurs.

Volgens schattingen zijn nog zo’n 1600 installateurs nodig om de komende jaren aan de vraag te voldoen.