Duizenden vrijwilligers hebben samen met bedrijven en (natuur-) organisaties gigantisch veel werk verzet om de oevers van de Maas en haar zijrivieren afvalvrij te maken.

Naast de 42 aangemelde acties zijn er door heel Limburg nog eens tientallen tot honderden opruimacties georganiseerd in het kader van World Cleanup Day.

Na de overstroming was er al veel opgeruimd in Limburg, maar nu was de opkomst van vrijwilligers alsnog boven verwachting hoog.

En de impact is enorm. Want niet alleen het vuil langs de oevers en in het water moet worden opgeruimd. Ook al het andere zwerfvuil moet verzameld worden.

Doordat afval blijft liggen tasten we de biodiversiteit en de kwaliteit van ons (drink)water water aan. De hulp van al die vrijwilligers is dus hard nodig.

Per 100 meter liggen er meer dan 1000 stuks afval aan de Maas (dit jaar zelfs meer vanwege de overstromingen). Door de overstromingen worden er dit jaar veel boterkuipjes van een Belgisch bedrijf gevonden. Deze worden zelfs tot in Zeeland gesignaleerd.