Tijdens de protestactie in Born, tussen eind januari en begin februari, hebben diverse demonstranten en organisatie elkaar ontmoet. Die samenwerking wordt nu uitgebreid. Ze gaan een platform lanceren waarbij bedreigde natuurgebieden in kaart worden gebracht, met de oproep om te demonstreren bij de betreffende locaties.

Kabinet
Groepen die zich hebben aangesloten bij het initiatief zijn GroenFront, Code Rood, Extinction Rebellion en Greenpeace. Ook Amelisweerd Niet Geasfalteerd maakt deel uit van het collectief. Dat is opvallend, omdat minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat op 30 maart aankondigde dat het kabinet toch gaat kijken naar uitbreiding van de A27 bij Utrecht. Daarvoor zou een deel van het bos bij Amelisweerd moeten worden gekapt.

240 euro boete
In de provinciehoofdstad moesten vrijdag 44 actievoerders voor de rechter verschijnen, omdat ze twee maanden geleden het Sterrebos in Born bezetten. Het Openbaar Ministerie eist boetes tot 240 euro. Als het aan justitie ligt, betalen de actievoerders 150 euro voor het betreden van verboden terrein. Daar komt nog eens een boete van 90 euro bovenop, omdat de demonstranten zich niet konden of wilden identificeren.

VDL Nedcar
Door het Sterrebos te bezetten wilden de actievoerders de kap van het Sterrebos tegengaan. Het bos is eigendom van autofabrikant VDL Nedcar en het bedrijf wil op die plek uitbreiden om de kans op nieuwe opdrachtgevers te vergroten. Tussen 28 januari en 8 februari voerden de bosbeschermers actie door dagenlang in de bomen te bivakkeren. De actie had echter weinig nut. De kapvergunning van het Sterrebos was al eerder toegekend en ging gewoon door.