Begin deze maand zijn niet alleen in de parkeergarage vernielingen aangericht, maar ook in en rondom het treinstation.
Politie ziet een verband
Volgens de politie zijn er zeker 30 auto’s beschadigd. Mogelijk loopt dat aantal op. “Er wordt relatief gezien weinig aangifte gedaan waardoor het exacte aantal moeilijk te achterhalen is”, zegt een woordvoerster van de politie. De opsporingsdiensten zeggen dat er een link is tussen de vernielingen in de parkeergarage aan de Haspelsestraat en het station.
Niet alleen auto’s moesten het ontgelden, maar ook een treinstel, toegangspoortjes en snoepautomaten waren het doelwit van vandalisten die steeds op het juiste moment het hazenpad kozen. De politie tast ruim twee weken na de eerste wandaad nog steeds in het duister en roept getuigen op zich te melden. Er is nog niemand aangehouden.
De impact is groot
De vandalen weten flink wat angst in te boezemen bij gedupeerden. Een omwonende van de autogarage was zelfs drie keer de pineut in deze reeks vernielingen. Haar partner vertelt dat de aangerichte schade behoorlijke impact heeft. “In de ochtend en avond loop ik altijd met haar mee naar de auto of haal ik haar op als ze terugkomt van haar werk.”
Meer dan 12.000 euro
Sommige bewoners die in het centrum wonen, kunnen een privéparkeerplek kopen in de Odaparking. De nieuwe bewoners van het Engelenhof waren zelfs verplicht om een parkeerplaats te kopen. “Zo’n parkeerplek kost 12.500 euro”, zegt een gedupeerde verontwaardigd. “Dan zou je er toch vanuit mogen gaan dat je auto veilig staat.”
Inmiddels heeft de gemeente Sittard-Geleen, die eigenaar is van de parkeergarage, gezorgd voor extra maatregelen zoals het ophangen van mobiele beveiligingscamera’s.