Chemelot-directeur Loek Radix en wethouder Yvonne Salvino-Meijer (economie) hebben maandag 6 februari Café Chemelot aan de Markt in Geleen officieel geopend. Hoewel Café Chemelot slechts een week geopend is, wordt met dit bezoekerscentrum een nieuwe verbinding gerealiseerd tussen het honderdjarige Chemelot en het centrum van Geleen.

,,Chemelot en Geleen zijn in die honderd jaar nauw met elkaar verbonden. Chemelot is op weg naar een nieuwe circulaire toekomst en Geleen heeft daar ook een plaats in,’’ zei Loek Radix bij de opening van het pop-up centrum. ,,Ik vind het dan ook mooi dat Chemelot en Geleen in de Week van de Circulaire Economie de banden weer flink versterken.”

De Sittard-Geleense wethouder Yvonne Salvino-Meijer beaamde dat. ,,Je ziet dat Geleen en Chemelot elkaar steeds meer opzoeken en vinden. Met dit bezoekerscentrum wordt veel tastbaarder wat op Chemelot gemaakt wordt en hoe dit een bijdrage kan en gaat leveren aan onze circulaire leefomgeving.” Yvonne Salvino-Meijer hoopt van harte dat dit tijdelijke bezoekerscentrum snel een permanent vervolg krijgt in het centrum van Geleen.

Circulair

Het Café Chemelot aan de Markt 35 in Geleen (mede mogelijk gemaakt door Chemelot Circular Hub, Liof en Stadslabs) is een tijdelijk bezoekerscentrum tijdens de Week van de Circulaire Economie, van maandag 6 tot en met zaterdag 11 februari. Tussen 12.00 en 17.00 uur is er op die dagen informatie te vinden over wat de zestig fabrieken op Chemelot maken, wat de bedrijven doen om de klimaatdoelen te halen en over de verduurzaming van de energie en grondstoffen waarmee Chemelot in 2050 circulair wil produceren.

De producten die op Chemelot gemaakt worden, zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Ze bepalen onze mate van welzijn en welvaart. Elk huishouden heeft zeker 300 kilo aan producten in huis waarvan de grondstoffen gemaakt zijn op Chemelot. Zoals (sport)kleding, de verpakkingen die je voedsel langer vers houden, kunstmest, onderdelen van je mobiele telefoon en auto.

Het bezoekerscentrum is ook het vertrekpunt voor drie gratis rondleidingen per bus over het Chemelot industrieterrein, op dinsdag 7, woensdag 8 en vrijdag 10 februari om 13.30 uur. De rondleiding van vrijdag is volgeboekt, voor de andere twee dagen zijn nog plaatsen beschikbaar, via www.chemelot.nl/omgeving/cafe-chemelot.

100 jaar Chemelot

Chemelot bestaat circa 100 jaar en is gesitueerd op de voormalige staatsmijn Maurits. Inmiddels hebben de bedrijven op Chemelot laten zien succesvol om te gaan met transities.

Chemelot heeft de ambitie in 2050 de meest duurzame, veilige en concurrerende chemie- en materialensite van Europa te zijn en heeft naast circulaire plannen ook al meetbare resultaten en concrete projecten.