Het nieuws uit EuregioToer Compact

Elke donderdagochtend om 11.30 uur zet Marcel Boreas in het programma EuregioToer Radio de belangrijkste euregionale nieuwsfeiten van de afgelopen week op een rij in de rubriek EuregioToer Compact. Het gaat daarbij veelal om om zaken die zich afspelen met betrekking tot natuur, cultuur, toerisme en historie.  

De extreme regenval die afgelopen zomer onder meer in Limburg, in delen van Duitsland en de Belgische provincie Luik voor enorme wateroverlast zorgde, en meer dan 200 mensen het leven kostte, is de duurste natuurramp ooit in Europa. Dat maakt de Duitse herverzekeraar Munich Re bekend. In totaliteit zou het gaat om 46 miljard euro schade, waarvan alleen al 33 miljard euro in Duitsland. Met name het Ahrtal werd zwaar getroffen. De wederopbouw zal nog jaren in beslag nemen.

Wie de komende maanden over de autoweg A76 – E314 van Stein naar Maasmechelen rijdt, of omgekeerd moet goed uitkijken. Niet alleen vanwege de wegwerkzaamheden die daar onlangs zijn gestart, maar vooral ook vanwege de mobiele flitscontroles die er plaatsvinden. De werkzaamheden hebben alles te maken met het onderhoud en herstel aan de brug over het Julianakanaal en de Maas. Verkeer blijft mogelijk, maar met beperkingen. De werkzaamheden duren nog tot het einde van het jaar.

De aan Limburg grenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen wil nauwer samenwerken met Nederland. Dat stellen de premiers van beide landen, Hendrik Wüst en Mark Rutte na een videochat. Daarbij wordt niet alleen gedacht aan bijvoorbeeld de bestrijding van grensoverschrijdende georganiseerde misdaad, maar ook het openhouden van de grenzen tijdens de coronapandemie. De voorganger van Wüst, minister-president Armin Laschet, afkomstig uit Aken, maakte zich voor dat laatste ook al sterk.

Wolven in Limburg. De meeste provinciegenoten hebben er weinig problemen mee, zo blijkt uit onderzoek. 42% van de bevolking ziet de wolf graag verschijnen, terwijl 27% het dier juist liever ziet verdwijnen. Daarmee is Limburg wel iets minder positief dan de rest van Nederland. Vraag is daarbij of de Belgisch Limburgers het Nederlandse standpunt delen? In onze zusterprovincie waren er al betogingen tegen het roofdier, nadat wolven zich vergrepen aan diverse soorten kleinvee.

Profiteert de horeca in de Belgische en Duitse grensstreek van het feit dat aan Nederlandse zijde een hapje buiten de deur eten, of iets drinken nog steeds niet mogelijk is? De Duitse openbare omroep WDR deed onderzoek en kwam tot enkele bevindingen. Hoe dichter bij de grens met Nederland, hoe meer Nederlandse gasten, en die Nederlanders komen vooral in het weekeinde. De Duitse horeca in algemeenheid heeft qua omzet de nodige last van de daar geldende 2G- en 2G+-regelingen.

img