lke week zet Marcel Boreas in het programma EuregioToer Radio de belangrijkste euregionale nieuwsfeiten van de afgelopen week op een rij in de rubriek EuregioToer Compact. Het gaat daarbij veelal om zaken die zich afspelen met betrekking tot natuur, cultuur, toerisme en historie.  

De gemeente Selfkant is een zogenaamde Zipfelgemeinde. Daarmee worden de vier plaatsen aangeduid die het noorden, zuiden, oosten en westen van Duitsland symboliseren, met Selfkant natuurlijk in het westen. Wie ze alle vier bezoekt kan een Zipfelpaspoort krijgen. Er bestaat zelfs een record hoe snel mensen dat weten te realiseren,  en dat werd onlangs met maar liefst 16,5 uur verbeterd. Het nieuwe record, afgelegd door vier vrienden, staat op 54,5 uur.

De gemeente Valkenburg aan de Geul heeft van de organisatie van de Ronde van Frankrijk het “Tour de France Cycle City-label” ontvangen. Samen met Parijs en Kopenhagen wordt de Geulgemeente  in de hoogste categorie van dit keurmerk, het zogenaamde ‘vier fietsen’ kenmerk geplaatst. Dit betekent dat Valkenburg met haar beleid om de wielersport te promoten een voorbeeldfunctie heeft. Behalve Valkenburg aan de Geul draagt ook Rotterdam dit keurmerk.

In Maaseik is vorige week een nieuw kinderpretpark met de naam Beverland geopend. Beverland werd gebouwd op de plek van de oude schaatshal. De naam en het beverthema zijn gebaseerd op de achternaam van eigenaar Jurgen Bevers. De initiatiefnemers spreken over “de grootste speeltuin van Vlaanderen”, met een oppervlakte van 16.000 vierkante meter. Voorbeelden van attracties zijn botsauto’s, een loopinggondel, een paardencarrousel en een butterfly-baan.

In het Maastrichtse Gouvernement aan de Maas is tot 1 juli aanstaande een mini-expositie over de Einstein Telescope te zien. De Einstein Telescope is een instrument voor het vaststellen en bestuderen van zwaartekrachtgolven. In een video wordt meer verteld over het belang van deze golven. Daarnaast is op een meterslange wand informatie te vinden over de telescoop. In 2025 zal duidelijk zijn of dit project in het Zuid-Limburgse grensgebied met België en Duitsland doorgaat.

Een kijkvenster naar het Romeins verleden van Heerlen. Zo kunnen de diverse vitrinekastjes worden omschreven die onlangs in het centrum van de stad zijn geplaatst. Het gaat daarbij om een initiatief van de ondernemers in dit gebied. In elk vitrinekastje staat een ander object uit de Romeinse tijd centraal. Dit kunnen bijzondere bodemvondsten uit de regio zijn of replicaties van gebruiksvoorwerpen uit die periode. Samen vormen de vitrinekastjes een route van 3 km.