Limburg is volop bezig met de voorbereidingen voor de Liberation Route Europe Hiking Trail. Mede dankzij een bijdrage van het vfonds, Provincie Limburg en alle Limburgse gemeenten wordt Limburg onderdeel van deze gerenommeerde, internationale wandelroute. Deze route van maar liefst 10.000 kilometer neemt de wandelaar mee van Londen naar Berlijn in het spoor van de geallieerden tijdens ’43-’45.

De Limburgse etappe verbindt Limburg met historische gebieden als het Hürtgenwald, de Ardennen en Arnhem en vertelt het verhaal van de bevrijding van Limburg. De route volgt het Limburgse wandelknooppuntennetwerk en lange afstandswandelpaden. Naast de doorgaande wandelroute worden er lokale ommetjes ontwikkeld om nog meer herinneringen aan de bevrijding van Limburg zichtbaar te maken.

Een aantal belangrijke historische locaties langs de route worden gemarkeerd met monumentale wegwijzers, de zogenoemde Vectors of Memory. Deze zijn ontworpen door de bekroonde Pools-Joodse architect Daniel Libeskind, ook bekend van het onlangs onthulde Holocaust Namenmonument in Amsterdam. In Limburg worden 30 Vectors of Memory geplaatst over de gehele provincie.

De LRE Foundation, de initiatiefnemer van de Liberation Route Europe, werkt samen met Limburg Marketing, Routebureau Noord- en Midden-Limburg en Routepunt Zuid-Limburg bij de realisatie van dit project in Limburg. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds, Provincie Limburg en alle Limburgse gemeenten. Op liberationroute.com is het volledige internationale wandelnetwerk te vinden, inclusief alle verhalen langs de route en een routeplanner om een eigen wandelroute in de voetsporen van de geschiedenis uit te stippelen.