Niet alleen gezond eten is belangrijk voor coöperatieve boerderij Harteveldt

De coöperatieve boerderij Harteveldt op de grens van Sittard en Geleen moet niet alleen duurzaam verbouwd voedsel opleveren maar ook voor sociale cohesie in de buurt zorgen.

Dat zegt initiatiefnemer Sander Hoen. “Het doel is niet alleen om gezonder te eten maar ook om een nieuwe gemeenschap te creëren van mensen die elkaar nog niet kennen en toch een gemeenschappelijke waarde met elkaar delen.”

Ruim 125 huishoudens hebben zich aangemeld bij Harteveldt. Door een eenmalig bedrag van duizend euro in te leggen en een wekelijkse contributie af te dragen, worden leden mede-eigenaar van Harteveldt. Uiteindelijk delen de leden samen in de oogst van de duurzame groenten die door hunzelf op twee percelen verbouwd worden. In totaal beschikt Harteveldt over anderhalve hectare grond. Het duurzaam en biologisch verbouwen van zo’n veertig soorten groenten gaat in samenwerking met een professionele boer. Hij is de enige betaalde kracht.

Boer Glenn Coenen is verantwoordelijk voor de teelt op het land en stuurt de leden aan. “We hebben een Whatsapp-groep waarin ik een beroep kan doen op de hulp van leden en vrijwilligers”, zegt Coenen. “Vooralsnog is er altijd genoeg mankracht op de been om de klus te klaren.”

De leden helpen dus mee en ervaren de samenwerking als uiterst prettig. “Het fijne eraan is dat we het samen doen”, zegt Laura Haagmans die onlangs lid werd van Harteveldt. “Als ik bijvoorbeeld niet kan helpen, is er altijd wel een ander. Je staat er niet alleen voor.”

Dat het met de betrokkenheid wel snor zit, is gebleken op de eerste algemene ledenvergadering. Ruim honderd betrokkenen waren daar aanwezig. “We hebben van de gemeente het vertrouwen gekregen om minimaal twee jaar gebruik te maken van de percelen”, vertelt Hoen. “Mogelijk moeten we binnenkort al een ledenstop doorvoeren, want we hebben maar plek voor 150 huishoudens.”

De ambitie van Harteveldt reikt overigens verder dan 150 huishoudens. “We hopen over twee jaar te gaan uitbreiden als het landschapspark middengebied-oost hier ontwikkeld wordt”, gaat Hoen verder. Ook liggen er plannen om basisscholen te betrekken bij Harteveldt. “We kunnen met kinderen op een creatieve manier aan de slag om bijvoorbeeld mezenhuisjes in elkaar te gaan zetten.