Padel, de nieuwe tak van de tennissport, zit ook in Limburg behoorlijk in de lift. De padellocaties schieten als paddenstoelen uit de grond.
De uit Mexico overgewaaide sport is ook in onze provincie een blijvertje.

25 mogelijke nieuwe locaties

“Limburg heeft inmiddels 22 padelcomplexen met in totaal 60 banen”, zegt Maurice Houben van de KNLTB. “Dit jaar komen er nog zeker vijf banen bij, en naar nog eens 25 plekken in Limburg wordt gekeken.”

Kruising tussen tennis en squash

Volgens Yannick Zenden dwingt de sport populariteit af met zijn dynamiek en laagdrempeligheid. “Ik vind het fantastisch. Het is een beetje een kruising tussen tennis en squash. Én het gaat lekker snel.” Zenden behoorde zes jaar geleden nog tot de vijftien beste tennissers van Nederland, maar speelt tegenwoordig liever de nieuwe variant van tennis. “Padel is ook makkelijker om met vrienden te spelen. Als spelers een beetje gevoel hebben voor balsporten dan wordt het toch nog leuk. Bij tennis komt veel meer techniek om de hoek kijken en zonder dat vallen ze al snel door de mand.”

Limburgse padeltalenten

De laagdrempeligheid van de sport zorgt ook voor extra leden bij tennisverenigingen die padel kunnen aanbieden. Op korte termijn worden vijf padellocaties toegevoegd in onze provincie. Eén daarvan is Tennisvereniging Panta Rhei in Limbricht, waar men vol ambities wacht op de opening van de zogenoemde Padel Power Club. “We willen de bakermat worden van Limburgse padeltalenten”, vertelt Bram Aarts van de lokale tennisclub. De club laat meteen vier banen aanleggen, die in drie jaar moeten zorgen voor 400 leden.
Het streven van de club betekent een ruime verdubbeling van het huidige aantal leden, maar dat lijkt zeker geen utopie. Volgens de tennisbond is de landelijke prognose dat in 2026 zo’n 235.000 mensen padel spelen. De teller staat momenteel op 100.000 padellers.

Geluidsonderzoek

De tennisbond omarmt de nieuwe variant en ziet dat het tennisclubs versterkt. Echter is het niet voor elke vereniging mogelijk om padelbanen aan te laten leggen. Voor TC Oriënt in Sittard loopt het voorlopig spaak op de vergunningsaanvraag. De club voldoet niet aan de eisen van het geluidsonderzoek, omdat het complex midden in een woonwijk ligt. De komst van padelbanen zou het woongenot in de omgeving drastisch verminderen.

Concurrentie

Voor de tennisvereniging een zware domper die de nodige onzekerheden met zich meebrengt. “We maken ons zeker zorgen”, vertelt bestuurslid Freddy Jetten van TC Oriënt. “Dat commerciële partijen padel aanbieden zien we als hulpmiddel voor de bekendheid van de sport. Maar als andere tennisclubs in de regio padelbanen krijgen is dat zeker concurrentie. Op dit moment mogen we niet klagen, maar we weten niet hoe het perspectief van de club uitziet over vijf jaar zonder padel.”

Toekomstbestendigheid

De tennisclub overweegt zelfs om te verhuizen naar een andere locatie als padel daar wel kan worden gerealiseerd. Volgens Jetten heeft padel een belangrijk aandeel in de toekomstbestendigheid van de club. Dat blijkt ook uit een marktonderzoek dat de tennisbond liet uitvoeren. 33 procent van sportliefhebbers geeft namelijk aan in de nabije toekomst padel te gaan spelen. Dat betekent dat de sport een landelijk potentieel heeft van 3 miljoen spelers.