Schaatsvereniging Limburgse Schaatsvrienden en de Sven Kramer Academy (SKA) voeren gesprekken over een samenwerking. Dit weekend kwam directeur Douwe de Vries van de SKA in Geleen uitleg geven over de missie van de naamgever van de Academy.
De Vries is oud-schaatser en heeft jaren met Sven Kramer in de ploeg gezeten. Toen Kramer in 2020 langzaam aan stoppen begon te denken, kwam hij op het idee om kinderen aan het schaatsen te krijgen.
Voorheen met de strengere winters was het heel normaal dat kinderen op het ijs stonden. Maar dat is allang niet meer het geval. Daarom heeft hij een stichting opgericht met het doel om zoveel mogelijk mensen op het ijs te krijgen. Ze bieden schaatslessen aan tegen aantrekkelijke en betaalbare prijzen. Ook schoolschaatsen is een onderdeel daarvan. Het gaat in eerste instantie om plezier en het in beweging brengen van kinderen. Inmiddels wordt er ook aan volwassenen lesgegeven.
De stichting is begonnen in Heerenveen op ijsbaan Thialf. Later zijn de de ijsbanen in Enschede en afgelopen jaar in Tilburg bijgekomen. Nu zijn de pijlen gericht op de ijsbaan van Glanerbrook in Geleen. Dit is de enige ijsbaan in (Eu)regio Midden- en Zuid-Limburg.
Inspiratiesessie
Bij de inspiratiesessie van de SKA met schaatsvereniging Limburgse Schaatsvrienden waren veel leden en ook trainers aanwezig. Samen met medewerker Max de Voogd van de SKA vertelde De Vries dat de lessen bestaan uit een algemeen deel waarbij alle disciplines van het schaatsen worden aangestipt, zoals langebaan, ijshockey, kunstschaatsen en shorttrack. Daarna kunnen kinderen zelf kiezen waarmee ze zelf verder willen gaan.
Concurrentie
Op sommige banen wordt het gezien als concurrentie, omdat schaatsverenigingen ook aan beginners lesgeven. Voorzitter Jan de Koning van Limburgse Schaatsvrienden benadrukte dat zijn vereniging juist de meerwaarde ziet. “Wij hopen dat de naam van Sven Kramer in onze regio een aanzuigende werking zal hebben”, aldus de voorzitter van LbSV.
Bij de vereniging zijn ruim 400 leden aangesloten, van wie meer dan 100 jeugdleden.
De komende tijd wordt er verder nagedacht over de invulling van de schaatslessen van SKA, waaraan trainers van LbSV gaan meewerken. De bedoeling is dat in het seizoen 2023/24 wordt gestart. Ongetwijfeld zal Sven Kramer naar het zuiden afreizen om de aftrap te geven.