Scheidsrechter Sieben (83): ‘Ik ben te fit om te stoppen’

De hoogbejaarde scheidsrechter Harrie Sieben uit Elsloo heeft afgelopen week vijf wedstrijden gefloten in het amateurvoetbal. De 83-jarige arbiter is ruim vijftig jaar bondsofficial en wil van stoppen nog niets weten.

“Ik zou het erg vinden als ik nu moest stoppen met het fluiten van voetbalwedstrijden”, zegt Sieben die volgende week 84 wordt.. “Daar ben ik nog veel te fit voor en kan het spelletje nog heel goed volgen.” De arbiter is iedere week actief in diverse zaal- en veldvoetbalwedstrijden in Zuid-Limburg.

Respect
Bovendien weet Sieben met zijn ervaring in een handomdraai het respect van de voetballers te winnen. Met succes wist hij zondag de derby tussen de reserveteams van Alfa Sport uit Oirsbeek en Woander Forest uit Merkelbeek in goede banen te leiden. “Hij voelde de wedstrijd goed aan”, zegt aanvoerder Ruud Verbiesen van de Oirsbeekse club na afloop van het streekduel. “Je merkt in het veld dat hij veel wedstrijden op de teller heeft staan.”

Nijmegen
Vanwege zijn leeftijd en omdat hij de ontwikkeling van jonge scheidsrechtertalenten niet in de weg wil staan, is hij ‘gestopt’ met het fluiten van de standaardelftallen. Tenzij er nood aan de man is en het schrijnende tekort aan scheidsrechters bij de KNVB weer eens om de hoek komt kijken. Vorige maand kreeg senior Sieben namelijk nog de vraag om een Tweedeklasser in de buurt van Nijmegen te fluiten. “Dan sta ik paraat, want uiteindelijk ben en blijf ik KNVB-lid.”

Vitesse
Zijn hele scheidsrechtersloopbaan reed Sieben zelf met zijn auto naar de wedstrijden. Op 21-jarige leeftijd floot hij zijn eerste duel. Als jonge voetballer van Sittardia kreeg hij in een duel tegen Vitesse een doodschop en hield daar blijvend letsel in zijn knie aan over. Zelf voetballen was geen optie meer. Maar Sieben wilde per se betrokken blijven bij het ‘voetballerswereldje’ en pakte de fluit op.

Michael van Praag
Dat deed hij officieel vanaf zijn 33ste. Toen behaalde hij het scheidsrechtersdiploma van de bond. Inmiddels is Sieben heel wat oorkondes en duizenden voetbalwedstrijden verder en glundert de scheidsrechter als hij praat over een schilderij dat hij kreeg als lid van verdienste. Hij kreeg de lijst uit handen van toenmalig bondsvoorzitter Michael van Praag, die speciaal voor Sieben naar Nieuwstadt afreisde.

Als het aan Sieben ligt blijft hij nog menig amateurduel in goede banen leiden. Wanneer de ervaren rot het voetbal voorgoed vaarwel zegt? “Dan moet ik ziek worden of het fysiek niet meer aankunnen. Maar zolang ik van mijn echtgenote mag blijven gaan, blijf ik wedstrijden fluiten.”