Na acht maanden voorbereiding en onderzoek is de kogel door de kerk: de organisatie van het internationaal topconcert Crossing Borders langs de oevers van de Grensmaas in juli 2023 gaat door.

Harmonie St. Cecilia uit Grevenbicht en Harmonie St. Cecilia uit het Vlaamse Rotem hebben in nauwe samenwerking met het Consortium Grensmaas, haar Belgische equivalent Steengoed en Rivierpark Maasvallei gedetailleerd onderzoek vericht naar de technische haalbaarheid. Op basis daarvan is inmiddels een voorlopige begroting opgesteld en geconcludeerd dat de  uitvoeringen van Crossing Borders haalbaar zijn.

Hamvraag is nog de positie van het grote artiestenpodium met ruimte voor de 150 muzikanten van de twee muziekgezelschappen, die ook voor de ondersteuning zorgen tijdens de optredens van internationale solisten: een drijvend podium of een podium pal aan de oever? Woordvoerder Jean-Paul Savelkoul van St. Cecilia uit Grevenbicht: “Hoe die keus ook uitvalt, tijdens de uitvoeringen zal de Grensmaas een hoofdrol vervullen met allerlei activiteiten op en in het water. Het behoud en ontwikkelen van natuur, fauna en natuurlijk het water, zal bovendien ook een belangrijke rol spelen in de artistieke programmering.”

De komende weken worden de besturen van beide provincies, het Vlaams gewest, de gemeenten, culturele fondsen, Europese subsidie-instellingen en het bedrijfsleven benaderd om ook een steentje bij te dragen aan het evenement dat moet uitgroeien tot een van de culturele hoogtepunten van 2023 in beide Limburgen.

In totaal zijn er vijf uitvoeringen voorzien. Op de Maasoevers worden tribunes opgebouwd met een totale capaciteit van vijfduizend bezoekers.

De muziekgezelschappen uit Grevenbicht en Rotem willen met het openluchtconcert de verbondenheid van beide Limburgen illustreren en de belangrijke positie van de blaasmuziek in de twee provincies tot uitdrukking brengen. Ook moet Crossing Borders de gedaantewisseling van de Grensmaas nog eens in de schijnwerpers zetten: een rivier die met het oog op de waterveiligheid meer ruimte en natuur heeft gekregen.