VIDEO: Moestuinen moeten sporters Watersley ‘Olympisch succes’ opleveren

Watersley Sports & Talentpark in Sittard heeft onlangs een subsidie van 110.000 euro afgedwongen in het Leader Zuid-Limburg programma. Van dat geld gaat het talentenpark moestuinen aanleggen die uiteindelijk moeten zorgen voor grote sportieve prestaties.

Leader Zuid-Limburg geeft instellingen de kans om projecten uit te voeren die ten goede komen van het Zuid-Limburgse landschap.

Desalniettemin is het project van Watersley niet alleen ter bevordering van het landschap. Er ligt ook een belangrijke rol weggelegd voor jongeren met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Ruim vijftig jongeren gaan onder leiding van experts aan de slag met het verbouwen gezonde voeding als groenten, fruit en granen. Op Watersley is zo’n zeven hectare grond voor de moestuinen gereserveerd.

Een van de voedseltuinen komt aan de voorzijde van het klooster, inclusief een dierenverblijf voor onder meer kippen en schapen. Naar verwachting worden de eerste planten en struiken halverwege juni in de grond gezet. Op termijn moeten die producten talenten naar sportieve hoogtepunten gaan brengen. Projectleider Jeroen Niessen steekt de ambities niet onder stoelen of banken. “Met al die producten gaan we uiteindelijk de sporttalenten op ons park te eten geven en ze voeden naar Olympische successen.”

Daarnaast worden de producten op de Sittardse weekmarkt aangeboden en wordt een deel gebruikt voor het nieuwe Proeflokaal Watersleyde. “Samen met chef-kok Jacco Walraven gaan de jongeren in de keuken van het proeflokaal aan de slag om onder meer brood, pasta en jam te maken.”

Naast gezonde voeding voor jonge sporters, is in het project ook gedacht aan de senioren. “onder het mom van; ‘wat gezond is voor jongeren, is ook gezond voor ouderen’, gaan we voedsel leveren aan de ouderenzorg”, licht Niessen toe. Zo zal ook Holikiday, een woningbouwproject van Watersley voor ouderen, ook een eindbestemming worden van de producten uit de eigen voedseltuinen.